Maaliskuun 2024 Raisio-Naantalin Nuorkauppakamarin kuukauden kumppani on Kiilto, kasvava suomalainen perheyritys, joka kehittää, valmistaa ja myy kemianteollisuuden ratkaisuja neljällä eri liiketoiminta-alueella, joita ovat rakentaminen, teollisuuden liimat ja palonesto, ammattihygienia sekä kuluttajatuotteet. Nuorkauppakamaritoiminnan tähtäin kohti tulevaisuuden johtajuutta ja vastuullisia tekoja käy yhteen Kiillon omien arvojen kanssa ja Kiillolla onkin pitkä yhteys Raisio-Naantalin Nuorkauppakamariin. Tässä artikkelissa Kiillon Suomen myyntijohtaja Lasse Kantonen (jäsenenä 1995-2003), Suomen myynnin myyntipäällikkö Mikko Ruhtinas (jäsenenä 2008-2020) ja Tender Specialist Julia Lempiäinen (liittynyt 2019) kertovat omista kamarikokemuksistaan.

Miksi hait jäseneksi Raisio-Naantalin Nuorkauppakamariin?

Lasse: Liityin kamariin työnantajan suosituksesta. Toiminta kiinnosti myös siitä syystä, että jäsenissä oli monia samassa elämäntilanteessa olevia: opinnot olivat takana ja työelämän ja uran yhdistäminen ajankohtaista. Vuosien varrella kamaritoiminta tarjosikin myös vertaistukea muun toiminnan ohella.

Mikko: Lasse järjesti kamarin vuosikokoukseen tilat Kiillolta kamarivuosiensa jälkeen ja olin paikalla kuuntelemassa ja tutustumassa kamaritoimintaan. Kamari vaikutti oivalta paikalta tutustua työn ulkopuolisiin ihmisiin varsinkin, kun olin muuttanut Varsinais-Suomeen muualta.

Julia: Minulle nuorkauppakamaritoiminta ei ollut entuudestaan tuttua. Vuonna 2018 olin ollut Kiillolla töissä pari vuotta ja tein tiiviisti töitä Lassen ja Mikon kanssa. Kumpikin alkoi puhua kamaritoiminnasta ja kannustaa hakemaan mukaan toimintaan. Kiinnostus heräsi ja päätin ottaa kamaritoiminnasta paremmin selvää.

Mieleen jäänein muistosi kamarivuosilta?

Lasse: Tapahtumat tulevat ensimmäisenä mieleen. Suurin rahaprojekti oli siihen aikaan Lasten karnevaalit. Itsekin olin projektipäällikkönä yhtenä vuotena, tapahtuma pidettiin Raisiossa ja taikuri Jokeri Pokeri Box veti yleisöä runsaasti paikalle. Tapahtuma oli suurmenestys. Otin projektiin mukaan uudet jäsenet ja projektityön yhteydessä syntyi myös laivaseminaari, joka jäi kamarin toimintaan perinteeksi. Laivaseminaarissa jäsenet pääsivät kertomaan omasta työstään ja toimialastaan. Avec-toiminta oli myös vilkasta omina kamarivuosina ja oli hienoa, että kamaritoimintaa sai yhdistettyä helposti omaan perhe-elämään.

Mikko: Heti tulee mieleen monia hetkiä vuosien varrelta. Mutta kyllä mieleen on painunut ainutlaatuisena kokemuksena jäsenvalintakokous, jossa itse tulin valituksi kamarin jäseneksi. Silloin tunsin ylpeyttä siitä, että pääsin osaksi järjestöä, jossa voi kehittää itseään ja saa mahdollisuuden tutustua uusiin ihmisiin ja vaikuttaa alueen kehitykseen.

Julia: Yhtenä tulee mieleen hallitustyöskentely yleisesti ottaen, sillä hallituksessa ollessa pääsee vahvemmin kiinni toimintaan ja näkemään kulissien taakse, kuinka paljon tekemistä ja keskusteluja toiminnan pyörittäminen vaatii ja kuinka sitoutuneita jäsenet ja eritoten puheenjohtajat ovat käyttämään omaa vapaa-aikaansa, jotta meillä Raisio-Naantalin Nuorkauppakamarissa voitaisiin tarjota mielenkiintoista toimintaa ja kehittymisen paikkoja kaikille jäsenille. Tapahtumana kamarin vuosikokoukset ovat olleet mieleenpainuvia. On hienoa pitää yllä Kiillon ja kamarin yhteistyöperinnettä vuosikokouksen osalta.

Mitä kamaritoiminta on antanut sinulle?

Lasse: Kamaritoiminnassa toisteltu ”Mitä enemmän annat, sitä enemmän saat” pitää kyllä täysin paikkansa. Kamarivuosina syntyi pitkäaikaisia ystävyyksiä, joissa yhteydenpito on säilynyt tähän päivään saakka.

Mikko: Kamarivuosina sain tutustua ja ystävystyä uusien ihmisten kanssa. Kamaritoiminta on antanut rohkeutta, koska tapahtumissa on tullut oltua myös esillä ja esiinnyttyä. Lisäksi kamarissa pääsee leikkimielisen vakavasti harjoittelemaan esimerkiksi kokous- ja äänestyskäytäntöjä ja -tekniikoita. Kamaritoiminnassa pääsee myös sellaisiin paikkoihin ja yrityksiin, joihin ei muuten olisi päässyt tutustumaan, esimerkiksi yritysvierailuiden tiimoilta. Budjetointiin ja talouden hallintaan saa kamarissa paljon oppia. Kun kamaritoimintaan tulee suhteellisen nuorena mukaan, pääsee kamarissa oppimaan paljon taitoja, joista on myöhemmin työelämässä hyötyä.

Julia: Kamariharrastus on ehdottomasti vahvistanut luottoa omaan tekemiseen ja vaistoihin. Kun ryhtyy tekemään hallitusroolia, johon itsellä ei ole aikaisempaa osaamista, on pakko luottaa omaan näkemykseensä. Tähän mennessä kamaritoiminnan sosiaalinen aspekti on ollut tärkeä. Pienlapsiarjen keskellä kamaritoiminta on tarjonnut mukavaa sosiaalista tekemistä perheen ja töiden oheen.

Onko kamaritoiminta muuttunut vuosien varrella?

Julia: Kuulemani perusteella kamaritoiminnan painopiste on vuosien varrella siirtynyt enemmän projekteihin ja yhdessä tekemiseen, ja varsinaiset juhlat ovat jääneet vähemmälle. Toki esimerkiksi tutustumisilta vetää edelleen suuren osallistujamäärän ja perinteisillä juhlilla ja gaaloilla on paikkansa siinä, että niissä pääsee tutustumaan kamariystäviin vielä paremmin rennossa tilanteessa.

Jäsenprofiili on myös muuttunut laajemmaksi. Esimerkiksi jäsenten ammattitaustat ovat moninaisempia ja naisia on toiminnassa mukana aikaisempaa enemmän. Jäsenistössä on laajasti yrittäjiä ja eri alojen asiantuntijoita ja tämä tuo mukanaan laajempia näkökantoja ja kontakteja.

Miksi kannustat esihenkilönä alaisiasi mukaan kamaritoimintaan ja miten kamariharrastus hyödyttää työnantajaa?

Lasse: Oppimisen kannalta kamari on loistava paikka kehittää itseään ja harjoitella työelämätaitoja. Esimerkiksi esihenkilöasemaan liittyviä taitoja voi opetella kamarissa, jos itse on tai tähtää esihenkilöasemaan. Kamaritoiminnassa on helppo lähteä tekemään asioita epämukavuusalueelleen ja oppia uusia taitoja. Kamaritoiminnan tarjoamat mahdollisuudet kouluttautumiseen ja verkostoitumiseen sekä oman kamarin sisällä että valtakunnallisesti hyödyttävät henkilöä itseään, mutta myös työnantajaa.

Esimerkiksi Kiillolla panostetaan työntekijöiden osaamisen kehittymiseen ja kamariharrastus ilman muuta tukee tätä. Kiillossa yhtenä kulttuurin kulmakivenä on kokeilukulttuuriin kannustaminen ja myös tässä yhteistyö Raisio-Naantalin Nuorkauppakamarin on kannattavaa, sillä Nuorkauppakamarit on ennen kaikkea järjestö, jossa voi opetella uusia taitoja ja erehtyä turvallisessa ympäristössä.

 

Jo pitkään Raisio Naantalin Nuorkauppakamarin perinteinen vuosikokous on pidetty Kiillon Turun toimitiloissa. Tämä on näkyvin yhteystyön muoto, joka Kiillolla on kamarin kanssa ollut. Lisäksi Kiilto on muun muassa ollut yritysvierailukohteena ja tarjonnut arpajaispalkintoja. Vuonna 2024 Raisio-Naantalin Nuorkauppakamari on käynnistänyt Kuukauden kumppani -yhteistyömuodon, jossa tuomme kunkin kuukauden yhteistyökumppaniamme tutuksi jäsenillemme, kunniajäsenillemme ja senaattoreillemme, sekä mahdollisuuksien mukaan myös alueen muille kamareille ja yhteistyötahoille. Kuukauden kumppanuuden sisältö sovitaan yhdessä jokaisen kumppanin kanssa ja mahdollisuuksien mukaan pyrimme hyödyntämään myös vuosikellomme mukaisia tapahtumia ja tilaisuuksia. Maaliskuussa 2024 Kiilto on kamarin kuukauden kumppani ja näkyy siten maaliskuun aikana kamarin viestinnässä uutiskirjeessä, nettisivuilla ja sosiaalisen median päivityksissä. Lisäksi kamarin vuosikokous oli jälleen Kiillon tiloissa ja tässä yhteydessä kokoukseen osallistujat pääsivät tutustumaan kokouksen ohella myös Kiillon toimintaan.

Lisää Kiillosta: https://www.kiilto.fi/

 

Oletko sinä tai yrityksesi kiinnostunut kuulemaan lisää Kuukauden kumppani -yhteistyömuodosta? Ota yhteyttä BUS Julia Lempiäiseen (bus@jcraisionaantali.fi) tai PRES Eveliina Hagelberg-Häkkiseen (pres@jcraisionaantali.fi).