PUKEUTUMISOHJEET

Frakki, smokki, tumma puku tai smart casual

Nuorkauppakamarin toiminnassa oppii varsin pian, mitä eri pukukoodit tarkoittavat. Ensimmäisen vuoden jäsenille ne voivat vielä kuitenkin olla hepreaa. Jos saat kutsun, jossa on mainittu pukukoodi, noudata sitä. Viralliset pukukoodit ilmaistaan miesten pukeutumisen mukaan, vaikka kyse olisi naisten juhlista. Miehen pukeutuminen sanelee myös naisseuralaisen pukeutumisen tason, sillä pariskunnan odotetaan pukeutuvan yhtä juhlavasti.

Mitä pukukoodit sitten tarkoittavat

Päiväjuhlat

Casual
Casual tarkoittaa pukukoodina rentoa pukeutumista.

Smart casual

Smart casual tarkoittaa hienostunutta arkipukeutumista, ei aivan rentoa. Tyyliä voidaan käyttää esimerkiksi työpaikan tai perheen juhlissa sekä työpaikkahaastattelussa.

Miehille se tarkoittaa siistejä housuja, ehkä jopa tummia ja hyväkuntoisia farkkuja, yhdistettynä pukupaitaan tai laadukkaaseen neuleeseen.  Naiset pukeutuvat samalla kaavalla, mutta myös tilaisuuteen sopiva hame tai mekko käy. Vältä shortseja, vanhoja risoja farkkuja, t-paitoja ja bilemekkoja.

Business casual

Naisille polven yli ulottuva laadukas hame tai mekko yhdistettynä paitapuseroon tai jakkuun. Vaihtoehtoisesti käy myös naisten istuva housupuku. Miesten on hyvä valita tilaisuuteen ylleen puvun housut, pukupaita ja vyö. Puvuntakki ja solmio jää narikkaan.

Business

Puku ja solmio miehille. Istuva mekko tai jakkupuku naisille.

Cocktail

Miehille tummapuku solmiolla tai ilman. Naisille pikkumusta on varma valinta. Hyvällä maulla valittu housu- tai jakkupukukin käy.

Iltajuhlat

Juhlapuku tai frakki

Juhlapukukoodia käytetään klo 18 tai sen jälkeen alkavissa juhlissa. Poikkeuksen tekevät akateemiset juhlat. Tavallisimpia tilanteita ovat häät, väitöstilaisuus, karonkka tai Linnan juhlat.

Iltapuku tai smokki

Iltapuku- tai smokki-koodia käytetään klo 18 tai sen jälkeen alkavissa juhlissa. Tavallisimpia tilanteita ovat ensi-illat, juhlakonsertit ja syntymäpäivät.

Tummapuku

Tumma puku -koodia voidaan käyttää sekä ennen kello 18 tai sen jälkeen alkavissa juhlissa. Tavallisimpia tilanteita ovat häät, karonkka, väitöstilaisuus ja akateeminen vuosijuhla.

Pukeudu mieluummin hiukan yli kuin liian arkisesti.

Tarvittaessa kutsujalta voi kysellä, kuinka juhlavasta tilaisuudesta on kyse ja keitä sinne on kutsuttu.